Home

Producties


Teach In in 1969
 
   
   
       
   
Textielbeat, de popscene van Enschede in de sixties

Een documentaire over de jaren zestig popscene van Enschede en de aanloop naar een reünie in december 2005. Lengte: 65 minuten. Omroep: RTVOost.

Ook in Enschede waren de jongens en meisjes van de baby boom-generatie in de greep van de nieuwe pop-cultuur. Van beatmuziek tot spijkerbroek; de teenagers van de jaren zestig vonden hun grote voorbeelden in Engeland en Amerika. De nieuwe idolen bleken net als zijzelf gewone jongens, arbeidersjongens uit industriesteden die met eigen muziek en veel bravour de wereld veroverden. Dat laatste hoefde voor de meesten niet zo nodig, maar wereldberoemd zijn Enschede en omstreken was zeker haalbaar. Met een Engelse bandnaam, een hippe outfit en gepoetste gitaren speelde men rauwe blues, swingende soul en zuivere close harmony.  Sommige groepen als de ‘Honest Men’, ‘Rowdies’ en de ‘First Move’ wisten een platencontract binnen te slepen. ‘The Buffoons’ scoorden hit na hit. En ‘Teach In’ wist later, in 1975, zelfs het Songfestival te winnen.

Textielbeat is ook de naam van het festival dat tweejaarlijks wordt georganiseerd door de stichting Textielbeat met bandjes uit de 60-er jaren. Elke ‘Textielbeat-reünie’, in december 2005 gehouden voor de negende keer, blijkt beter bezocht dan de vorige. Wat is de kracht van muziekstad Enschede dat men elkaar telkens weer opzoekt om de goeie oude tijd weer opnieuw te beleven?

In de documentaire worden muzikanten gevolgd in de aanloop naar de Textielbeat reünie van 2005. Terloops worden herinneringen opgehaald aan de 60-er jaren. Wie waren de grondleggers van de Textielbeat? Hoe zijn de muzikanten begonnen met muziek maken?
Thema’s zijn verder onder andere het muzikant zijn in de provincie en het uitblijven van (inter)nationale successen. Speciale aandacht krijgen de Honest Men met leadzanger Henk Bruinewoud. Een fantastische band die ondanks hun reputatie en bovengemiddelde muzikale kwaliteiten nimmer een hit scoorde…

CREDITS

De documentaire is geproduceerd door het Enschedese bedrijf Drijver Audiovisuele Communicatie en is een co-productie met RTV Oost.

In november 2005 zijn de opnamen voor de documentaire begonnen.

De film werd geregiseerd door Peter Scholten, die onder andere de geroemde documentaire over Johnny van Doorn maakte voor het Uur van de Wolf (NPS).

Paul van den Bos verzorgde het camerawerk. Hij was cameraman bij de speelfilms van Pieter Verhoeff, werkte 20 jaar met Van Kooten en de Bie, en was cameraman voor Rockpalast en talloze VPRO documentaires. Geluidsman was Menno Euwe, bekend van VPRO en NPS documentaires. Albert Markus monteerde de documentaire.

'Textielbeat, de popscene van Enschede in de jaren zestig' ging op 23 november 2006 in première in Go Planet te Enschede. De documentaire is te zien geweest op de regionale zender RTV Oost, op HollandDoc
en is tijdens het documentairefestival IDFA, uitgezonden op alle regionale zenders.

bekijk de documentaire
zie voor meer informatie ook www.textielbeat.nl