Home
Een valse lente

van 'Johnny the Selfkicker' tot 'Een oudere heer met soul'

Leven en werk van
JOHNNY VAN DOORN (1944-1991)
lengte 54 minuten

In 2001 was het 10 jaar geleden dat Johnny van Doorn overleed (Amsterdam, 26 januari 1991). Het leek ons een goede gelegenheid deze dichter, schrijver en performer te herdenken met een documentaire over zijn leven en werk. Nog niet eerder werd er na zijn dood een documentaire in beeld en geluid gewijd aan Johnny van Doorn, terwijl hij toch een rol van betekenis heeft gespeeld in literair Nederland (als fenomeen, èn met invloeden op anderen).

Als literair performer was Van Doorn filmgeniek. Zijn werk moet in plaats van gelezen ook gezien en gehoord worden om een volledig beeld van hem te krijgen.

De film wil een reconstructie van zijn leven zijn. Samengesteld uit vele fragmenten beeld- en geluidsarchief. Te beginnen bij de Tweede Wereld- oorlog in Arnhem. Zijn geboorte (Arnhem, 12 november 1944). De evacuatie van het gezin naar Beekbergen. De (meestal voor de radio) op geluidsdrager vastgelegde verhalen over en herinneringen aan zijn familie, zijn vader, zijn wandelingen op de Veluwe. Verhalen over de ingeslapen provinciestad Arnhem. Zijn eerste performances als reactie daarop. Zijn creaties als Johnny de Selfkicker, Electric Jezus, Professor Eitje. Zijn ontmoeting met zielsverwanten. De introductie van hem door Remco Campert bij de Bezige Bij. Zijn vlucht naar Amsterdam (1962) enzovoort enzovoort.

Johnny van Doorn was een van de eersten die door zijn vele 'optredens' op de Nederlandse televisie in de jaren zestig, zeventig en tachtig, het predikaat van 'bekende Nederlander' kreeg opgelegd. Mede daardoor zijn wij d.m.v. de vele archieffragmenten in staat geweest Van Doorn zijn levensloop zelf te laten vertellen.

Een valse lente werd door de NPS in het Uur van de wolf uitgezonden op 13 januari 2003.
Paradox / NPS 2002 54 minuten Betacam SP                   Bekijk de documentaire


Onnavolgbare taalmuziek
Producties