Home HB met broer en zusters Poster

Producties


Herman Brood - a Star Like Me

Een documentaire samengesteld uit omvangrijke beeld- en geluidarchieven rond het fenomeen Herman Brood.

Een gepokt en gemazeld popidool van 31 jaar gaat na zijn eerste grote succes zijn reputatie schaamteloos waarmaken. Hij beheerst zijn vak en spreekt de taal. Aangeboren, aangeleerd of misschien aangewaaid? Een zoektocht naar de herkomst van zijn imago geeft het antwoord.

Herman Brood schiep zijn eigen mythe; een sluitend beeld van biografische gegevens die herhaald en herhaald werden. Met het onvermijdelijke cliché, de muzikant aan de zelfkant, als gevolg. Hij leefde de mythe foutloos en met verve.
Ware mythische helden hebben een consistent verleden. De verhalen, het kan niet anders, zijn altijd achteraf gekozen en naar de vraag gekneed.
Herman was verlegen… Herman keek scheel… Herman tekende de ganse dag… Herman danste in zijn blote bast tot groot vermaak van de familie… Zijn vader dit, zijn moeder dat, zijn zusje zo. Daarna stokt de levensloop… tot het moment dat het fenomeen zijn definitieve vorm heeft gekregen en de camera's beginnen te draaien.
In 'Herman Brood a Star Like Me' willen we clichés, verhalen en anekdotes links laten liggen en ons richten op de bouw en herkomst van de mythe.
We moeten daarvoor naar een lastige periode: van 1964 tot 1978. Een tijd waarin Brood zich vormde van 17-jarige kunstacademiestudent tot 31-jarig professioneel popidool.
Het is een interessante en alles bepalende periode waarin een zoekende Brood zijn draai vindt. Het is voor ons als makers ook een lastige tijd omdat die zuinig is gedocumenteerd maar ook een mooie tijd omdat de mythe nog in de steigers staat.
Het antwoord ligt verspreid in beeld / geluid- en andere archieven; genoeg materiaal om ons te helpen het verhaal te vertellen.
Pas als die biografische periode voor zijn sterrenstatus is geschetst, ongeveer halverwege de film, komt er ruimte voor Brood als idool, mythe en cliché. We belanden in de mythe zelf, de songs zetten in. Ondersteund met een compositie van interviews, beelden en fragmenten uit het beeldarchief worden we geconfronteerd met de verschillen tussen twee werelden (feitelijke historie en mythe).
In het laatste deel van de documentaire zetten we Brood's uitspraken op een rij die te maken hebben met de twijfels die hij zelf heeft over zijn leven als rockster. Hij wil stoppen met muziek maken en wil zich alleen nog toeleggen op schilderen en tekenen.

Bekijk Documentaire: a Star Like Me

regiePeter Scholten
montageAlbert Markus
rechten en researchRenate Bergsma
online montageLaurent Fluttert - Neon Media
geluidsnabewerkingWillem Schneider
graphicsYvo Zijlstra
productie assistentSophie Slabbekoorn
producentMarc Thelosen, Yan Ting Yuen, Koert Davidse - seriousFilm
eindredactie RTV Noord-HollandDink Binnendijk
eindredactie NPSAnnemiek van der Zanden

Deze productie kwam mede tot stand met steun van het Nederlands Media Fonds & het Rotterdam Media Fonds

c 2008 RTV Noord-Holland, NPS - Uur van de Wolf en seriousFilm / DVD Pal / 9:16 / 53 minuten.


.